Farming Lovers

Benieuwd naar de mogelijkheden om je eigen sociale landbouwonderneming te runnen? Op de plek waar je zelf ook woont. Je gelooft in innovatieve (verticale) landbouwtechnieken, zonder het gebruik van pesticide. Lees hieronder meer over de richtlijnen:

Blue Millies gelooft dat regionale en duurzame voedselproductie noodzakelijk is met het oog op de toekomst. Voor mensen die duurzaam willen en kunnen boeren (farming lovers) in het voedselbos in opbouw hebben wij per Blue Millies één woning beschikbaar gesteld en bieden we een ondernemingsmodel met een laag risico aan.


In een voedselbos wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van natuurlijke bossen en tropische regenwouden. De biodiversiteit in een natuurlijk bossysteem is erg hoog. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën of pesticiden en de vegetatie is zo aangeplant dat het ecosysteem zich op natuurlijke wijze in balans houdt. Doordat een voedselbos is opgebouwd uit verschillende lagen die precies op elkaar afgestemd zijn, heeft het een grote productiviteit. Het is dan ook een alternatief voor industriële landbouw, waar wordt gewerkt met enkele lagen. En nog belangrijker: een voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten (eetbare) planten en beestjes.


Het voedselbos op het Blue Millies terrein is circa 2000m2 groot, inclusief een stuk moestuin voor de volwassenen en kinderen zelf, en zal ook een kas hebben. De oogst van het voedselbos kan door de bewoners gekocht worden en leent zich perfect voor externe lokale verkoop aan bijvoorbeeld horeca, markten of (sport)kantines.

We zijn meer dan een groepje experts. We zijn een familie van gelijkgestemden en we gebruiken onze passie en wat we kunnen om echt een verschil te maken.

Richtlijnen voor de samenwerking:


  1. De farming lover koopt één van de woningen op het terrein, inclusief de bijbehorende rol. De farming lover is geen Blue Millies rol.
  2. Je kunt met mensen met de zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt werken en ziet daar ook de voordelen van in. 
  3. Duurzaam verbouwen, verticale technieken en geheel pesticide-vrij.
  4. Interne kostprijs doorrekenen aan de Blue Millies in eigen buurt in verband met co-investering en mede-eigenaarschap van de voorzieningen.
  5. Kostprijs met 25% marge voor andere Blue Millies buiten de eigen wijk en voor de mensen uit de aangesloten gemeente (gelimiteerd en in overleg)
  6. Maximaal 50% marge na kostprijs op reguliere verkoop.
  7. Er is een algemene moestuin (300m2) voor de hobby van de andere BM bewoners (adults & kids), dit mag nooit als concurrentie worden gezien door farming lover. Betreft zowel bloemen, sierplanten, kruiden als AGF.
  8. Farming lover heeft de eerste optie op alle externe verkoop van AGF. Mits verkoopprijs in balans is, kwaliteit vers en goed, biologisch geteeld etc.
  9. Farming lover is ook aanspreekpunt voor duurzame voedselproductie en -technieken.
  10. Er is een relatief laag financieel risico, doordat wij de kosten van kost en inwoning laag weten te houden, geen foodwaste door de mogelijkheid van interne verkoop aan de mensen uit de buurt en geen investeringsricico door de “pacht only” constructie.