We snappen dat jullie veel vragen hebben. 
We hebben er hier alvast een aantal beantwoord. 

Veelgestelde vragenNabij welke 36 steden willen jullie een Blue Millies gaan creëren?

Created with Sketch.

Het betreft de volgende 36 gemeenten. Wij gaan niet in die steden bouwen, maar maximaal 10 kilometer erbuiten. In de omliggende en soms vergrijzende dorpen. 

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Enschede, Amersfoort, Zaanstad, Haarlemmermeer, Den Bosch, Zwolle, Zoetermeer, Leiden, Leeuwarden, Maastricht, Dordrecht, Ede, Alphen aan de Rijn, Delft, Middelburg, Emmen, Deventer, Gouda, Hilversum, Venlo, Alkmaar, Purmerend en gemeente Westland.

Hoe lang duurt het nog voor de eerste wijk er is?

Created with Sketch.

Wij kunnen daar nog geen definitief antwoord op geven. Zodra wij 25 huishoudens en rollen kunnen invullen via de wachtlijsten per stad ligt de versnelling bij de gemeenten en overheid, voor wat betreft de juiste vergunningen. Wij zullen ons daar hard voor maken, samen met de geïnteresseerde mensen en de leveranciers en partners.

Hoeveel Blue Millies woonwijken willen jullie creëren?

Created with Sketch.

Blue Millies streeft ernaar om zoveel mogelijk wijken te realiseren, passend bij de wachtlijsten en het draagvlak. Dat kunnen voorlopig enkele wijken zijn rondom een stad als Middelburg, 100 wijken rondom Rotterdam of 1000 rondom Melbourne.

Wat als ik mijn huis wil verkopen?

Created with Sketch.

Je bent gesetteld in je nieuwe woning, maar je situatie is veranderd door liefde, werk, ouder worden of de komst van een kind. Je kan intern "doorschuiven" naar een wijk of regio waar je wel wilt en kan wonen, daar komt een urgentie-criterium voor. 

Jouw woning kan niet verkocht worden op de vrije markt, maar alleen tegen een vastgestelde prijs. De waarde van de woning zal ieder jaar volgens de consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek worden geïndexeerd. Meerwaarde creëer je verder alleen door de maandelijkse aflossing. Al leg je er een gouden vloer in, binnen Blue Millies verandert dat niets aan je huiswaarde!

Mag ik mijn huis verhuren?

Created with Sketch.

Nee dat mag niet. Niet voor een weekend en niet voor langere periodes. 

Wat houdt een “winst-neutrale onderneming” in?

Created with Sketch.

Wij hanteren een intern beleid dat wij geen winst ambiëren en uitkeren. Niet op korte termijn en ook niet op lange termijn. De mensen die werken voor onze organisatie krijgen daar loon voor, met een vastgesteld minimum en maximum. We streven er wel naar om gezond te zijn en de beschikking te hebben over reserves. Als de opbrengsten hoger zijn dan alle kosten (winst) wordt dit ingezet om onze liquiditeit te versterken en de maandelijkse kosten van de Blue Millies bewoners te verlagen.

Wat is jullie voornaamste doelgroep?

Created with Sketch.

Blue Millies is voor iedereen die gelooft in een andere manier van wonen en op zoek is naar een betaalbare eigen woning. We denken inclusief. We zien nu al aan de aanmeldingen dat onze "fanbase" zeer divers is, omdat de behoefte aan betaalbare woningen speelt onder diverse groepen mensen. Dit zijn stellen op de woningmarkt, met of zonder kinderen, alleenstaande ouders, alleenstaanden, gezinnen waar een gezinslid extra zorg nodig heeft en mensen die geloven in de verbinding met de stad maar meer willen leven in het groen. 


Millies refereert in onze naam o.a. aan Millenials. Vanuit de blik, ideeën en verlangens van deze generatie zien we veel mogelijkheden voor Blue Millies en onze samenleving. Wij hopen met de "aanwas" van jongere mensen de vergrijzing tegen te gaan buiten de steden, zodat de Nederlandse dorpen ook in de toekomst blijven floreren. Hier profiteren ook jongere en oudere generaties van. In wijk A krijgen we bijvoorbeeld al veel aanmeldingen binnen vanuit de "oudere" generaties.

Zijn jullie een sociale onderneming? Wat houdt dat in?

Created with Sketch.

In Nederland is er nog geen officiële rechtsvorm voor een Social Enterprise. Wij menen zelf dat wij opereren als een sociale onderneming. Wij zijn geheel zelfstandig en zoeken geen subsidies. Dat onderscheidt ons van een stichting of publieke instelling. Omdat we een winst-neutrale onderneming willen zijn is er geen aandeelhouders dividend. Alle eventuele winsten worden ingezet om de missie van Blue Millies waar te maken en de maandelijkse kosten voor de bewoners te verlagen.

Een privétuin van circa 100 m2, maakt dat het niet heel erg duur?

Created with Sketch.

Ons doel is om iedere woning 200m2 "eigen" grond toe te wijzen. In de praktijk zou dit haalbaar moeten zijn, in goed overleg met de betreffende gemeente. Jouw woning heeft namelijk geen weg, trottoir en parkeerplek voor de deur. In tegenstelling tot het merendeel van de woningen. Los van de ruimte die hierdoor vrijkomt voor jou in de vorm van een privétuin, draagt dit ook bij aan natuurbehoud en -herstel. Jouw tuin mag dan ook absoluut niet betegeld worden. 

Wat als ik een tijdje mijn rol niet kan uitvoeren door ziekte of vakanties?

Created with Sketch.

Uiteraard is dat geen probleem. De rollen dragen weliswaar bij aan deze bijzondere leefomgeving en zijn essentieel voor de diversiteit. De invulling ervan rust niet enkel op jouw schouders. In overleg met de buren of mensen die dezelfde passie hebben is er vrijwel altijd wat te regelen.

Wat als ik een rol zou willen in een andere sub-wijk?

Created with Sketch.

Het rollensysteem van Blue Millies is zeer divers ingestoken, met diverse redenen. Het doel is voornamelijk om op een licht actieve manier de bewoners samen mee te laten bewegen met de veranderende omstandigheden. Vanuit het geloof dat iedereen kan en wil bijdragen, als het maar ontstaat vanuit passie en interesse. Laat die passie en interesse niet afremmen omdat jij niet jouw favoriete rol kan kiezen in de sub-wijk waar jij wilt wonen. Kies een bijbehorende rol uit de wijken waar je voor in aanmerking komt, die je ook aanspreekt. En verlies je favoriete "rol" en passie natuurlijk niet uit het oog en ga in de toekomst juist samen optrekken met de andere Millies en rollen. Co-creatie zal altijd ons motto blijven!

Waarom maken jullie zo concreet het onderscheid tussen huishoudens met kinderen en zonder?

Created with Sketch.

Hier hebben wij lang over nagedacht en wij beseffen dat dit een opvallende keuze is. Onze missie is veel groter dan de eerste 25 wijken rondom de grootste steden creëren. Wij kijken aandachtig naar de bevolkingsdichtheid en de gemiddelde leeftijd van een regio. Met als streven om de alsmaar toenemende druk op de steden te verlichten en de dorpen in het ommeland ook in de toekomst te laten floreren. Jonge gezinnen met kinderen in alle leeftijdscategorieën kunnen o.a. de scholen, sportverenigingen en lokale middenstand in vergrijzende dorpen weer in balans brengen. Met vele voordelen.

Inzoomend op een wijk geeft die scheiding ook praktische voordelen rondom de terreininrichting (halfpipe en trampoline bij de kinderen, vuurplek bij de volwassenen), samenwerking rondom kinderopvang en brengen/halen, eventuele "overlast" en behoud van de privacy van volwassenen zonder kinderen.

Wij merken en horen ook dat veel mensen wel iets kleiner willen wonen als het gaat om binnenruimte, vandaar onze compactere woningen. Iedere sub-wijk krijgt er een extra slaapkamer bij, oplopend tot 4 slaapkamers in sub-wijk D. Het is binnen ons concept niet mogelijk dat een alleenstaande of een stel zonder kinderen een woning met 3 of 4 slaapkamers betrekt. De woningmarkt zit vast en dit draagt bij aan een betere doorloop en een beter aanbod denken wij. 

Wat is de rol van technologie in Blue Millies? 

Created with Sketch.

Blue Millies wil op sommige gebieden terug naar de basis, denk aan natuur, beweging, gemeenschapsgevoel en lokaal eten. Op andere vlakken zetten we in op innovatie en technologie. Als je technologie op de juiste manier inzet, kan het ons veel voordelen opleveren, zoals bijvoorbeeld met de Blue Millies app en een IPad aan de wand. Met deze app kan je straks heel veel. Wil je een gemeenschappelijke ruimte gebruiken? Rijst kopen uit het winkeltje? Of een afspraak maken met de muziek Millie omdat jouw kind graag een instrument wilt leren? De reserveringen en betalingen lopen maandelijks via deze app. Je kan ook zien wie er welke rol heeft binnen de wijk en wat hun motivatie daarvoor is. Zo kun je bij elkaar tips vragen, en kun je het gehele aanbod per periode bekijken. Denk aan sprekers, workshops, trainingen en nog veel meer. Geheel vrijblijvend en zonder extra kosten voor de bewoners. De app zal uiteraard ook praktische inzichten bieden in lopende kosten, energieverbruik en lopende afspraken.

Hoe werkt de interne Blue Millies winkel? 

Created with Sketch.

Blue Millies faciliteert per wijk een gebouw wat zich leent als interne winkel. Jij kan hier als bewoner met een "elektronische sleutel" naar binnen. Hier kan je als je wilt de verse groenten, fruit en kruiden van de farming lover kopen,  tegen zeer scherpe kostprijzen. 

Je kan hier ook droog houdbare producten kopen, dit wordt wekelijks aangeleverd door de leveranciers met wie de winkel-millie contact onderhoudt. Producten als rijst, muesli, pasta, bonen en koffie hangen in grote balen en in grote glazen potten. Je kan hier zelf "aftappen" naar eigen gewenste hoeveelheid. Bijvoorbeeld direct in je eigen keukenpotten. In de winkel sla je zelf alles aan op de iPad, op jouw account. Maandelijks wordt dit geïncasseerd door de VVE, onder voorbehoud van goedkeuring van jou en de winkel-millie.

Wij hopen met deze winkel dat een bewoner minder reistijd kwijt is aan boodschappen doen,  verser en meer regionaal consumeert, minder geld kwijt is aan eten, minder verpakkingsmateriaal nodig heeft en zich meer verbonden voelt met het mooie werk van de farming lover.

Moet ik dan zelf als bewoner ook heel duurzaam leven ?

Created with Sketch.

Wij proberen duurzaam te bouwen voor jullie en zullen ook andere duurzame keuzes maken als organisatie, dit is een van onze belangrijkste kernwaarden. Door bijvoorbeeld het gebruik van elektrische deelauto's, kleiner wonen en de gedeelde faciliteiten draag jij zelf ook een flinke steen bij aan een duurzame toekomst. Er zijn verder absoluut geen vaststaande regels of verplichtingen rondom een duurzame lifestyle of dieet. We staan voor wederzijds respect, en hopen dat bewoners open staan om elkaar te inspireren op dit thema. 

Kennen jullie het begrip blue zones? 

Created with Sketch.

Dat "fenomeen" kennen wij zeker. Wij hebben elementen uit deze onderzoeken meegenomen in ons concept. Zodat meer mensen in goede gezondheid ouder worden, misschien wel 100? "Millennials are becoming centerians"

Doe je mee?

Ga jij samen met ons de challenge aan om een nieuwe vorm van wonen te realiseren? Wij hebben er ontzettend veel zin in om dit samen met jullie te doen. We willen Blue Millies samen met jullie realiseren, dus schroom niet om contact met ons op te nemen via onderstaand formulier of op info@bluemillies.nl! Volg je ons aub via onderstaande kanalen?

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter

Vragenformulier

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.